Main Article Content
Abstract
Introduction: malnutrition is still a problem in Indonesia. The general objective of this study was to determine the effect of health education media (video and print media) on parents' knowledge, attitudes and skills regarding nutrition before and after the intervention. Methods: quasi-experimental research design, the sample is parents who have preschool and preschool age children with a total of 60 respondents (30 people in the intervention group and 30 people in the control group); independent variables: parental characteristics and child characteristics, and dependent variable: parental knowledge, parental attitudes and parental skills; The instruments were in the form of demographic data and questionnaires about knowledge, attitudes, and skills regarding nutrition in the elderly, analysis tests using univariate analysis (frequency distribution) and bivariate (t dependent and independent tests). The results of the study showed that there was an increase in parents' knowledge, attitudes and skills regarding nutrition in children. Conclusion: health education media (video and print media) can increase parents' knowledge, attitudes, and skills about nutrition in children, although not significantly. Implication: health education media (video and print media) can be used alternative to increase knowledge, attitudes, and skills about nutrition in children.
Keywords
Article Details
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
JKEP (Jurnal Keperawatan)
References
Bachrens, IT. (2018). Panduan Mendidik Anak Makan Sehat Hidup Sehat. Jakarta: PT Kawah Media.
Briawan, D., Ekayanti, I., Koerniawati, R.D. (2013). Pengaruh Media Kampanye Sarapan Sehat terhadap Perubahan Pengetahuan, Sikap, dan Kebiasaan Sarapan Anak Sekolah Dasar di Kabupaten Bogor. Jurnal Gizi dan Pangan, Vol 8, No.2.
Harinda, L. (2012). Proporsi dan Status Gizi pada Anak Prasekolah dengan Kesulitan Makan di Semarang. Universitas Diponegoro Semarang.
Has, E.M.M., Sustini, F., Armini, NK. (2012). Model Pengembangan Pemenuhan Kebutuhan Gizi Anak Prasekolah Berbasis Health Promotion Model. Jurnal Ners Vol.7, No.2.
Haya, M., Setiawati, M., Margawati, A. (2015). Pengaruh Pendidikan Kesehatan bagi Ibu terhadap Asupan Energi, Aktivitas Fisik dan Indeks Massa Tubuh pada Anak Kelebihan Berat Badan. Jurnal Gizi Indonesia. Vol. 4 No. 1
Hikmawati, Z., Yasnani, dan Sya’ban, A.R. (2016). Pengaruh Penyuluhan dengan Media Promosi Puzzle Gizi terhadap Perilaku Gizi Seimbang pada Siswa Kelas V di SD Negeri 06 Poasia Kota Kendari Tahun 2016. Jurnal Ilmiah Mahasiswa Kesehatan Masyarakat. Vol. 1 No. 2
Hockenberry, M.J., & Wilson, D. (2012). Wong’s Nursing Care of Infants and Children, 8 th ed. St. Louis: Mosby Elsevier.
Inten, DN., Permatasari, AN. (2019). Literasi Kesehatan pada Anak Usia Dini melalui Kegiatan Eating Clean. Jurnal Obsesi: Jurnal Pendidikan Anak Usia Dini, Vol.3, Issue 2.
Kemenkes, RI. (2015). Pedoman Gizi Seimbang. Kemenkes RI.
Kemenkes, RI. (2016). Pedoman Pelaksanaan Stimulasi, Deteksi dan Intervensi Dini Tumbuh Kembang Anak. Kemenkes RI.
Kemenkes, RI. (2015). Rapor Kesehatanku Buku Informasi Kesehatan Peserta Didik Tingkat SD/MI. Jakarta: Kemenkes RI. Jurnal Kesehatan, Vol.10 No. 1.
Marisa dan Nuryanto. (2014). Pengaruh Pendidikan Gizi melalui Komik Gizi Seimbang terhadap Pengetahuan dan Sikap pada Siswa SDN Bendungan Hilir di Semarang. Fakultas Kedokteran Universitas Diponegoro. Journal of Nutrition College, Vol.3 No.4.
Masitah, R., Pamungkasari, ET., Suminah. (2022). Pengaruh Pendidikan Gizi dengan Video Animasi terhadap Persepsi Body Image Remaja. Journal of Nursing and Public Health (JNPH), Vol.5 No.1.
Maslakah, N dan Setiyaningrum, Z. (2017). Pengaruh Pendidikan Media Flashcard terhadap Pengetahuan Anak tentang Pedoman Umum Gizi Seimbang di SD Muhammadiyah 21 Baluwarti Surakarta. Jurnal Kesehatan, Vol. 10 No.1.
Muafif, F. (2016). Analisis Pola Asuh Orang Tua dengan Status Gizi Anak Prasekolah di RT 01 RW 01 Desa Manunggal Bangkalan Madura. Jurnal Ilmiah Kesehatan. Vol. 9 No. 2
Notoatmodjo, S. (2010). Metodologi Penelitian Kesehatan. Jakarta: PT Rineka Cipta.
Novela, V., Kartika, L. (2019). Faktor-Faktor Status Gizi Kurang pada Anak Usia Prasekolah di Wilayah Kerja Puskesmas Guguk Panjang Kota Bukittinggi. Jurnal Endurance: Kajian Ilmiah Problema Kesehatan. Vol.4. No.2.
Pratiwi, TD., Masrul, Yerizel, E. (2016). Hubungan Pola Asuh Ibu dengan Status Gizi Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Belimbing Kota Padang. www.jurnal.fk.unand.ac.id.
Proverawati, A., Prawirohartono, EP., Kuntjoro, T. (2008). Jenis Kelamin Anak, Pendidikan Ibu, dan Motivasi dari Guru serta Hubungannya dengan Preferensi Makanan Sekolah pada Anak Prasekolah di TK Universitas Muhammadiyah Purwokerto. Jurnal Gizi Klinik Indonesia, Vol.5, No.2.
Purnamasari, D.U. (2018). Panduan Gizi & Kesehatan Anak Sekolah. Yogjakarta: Penerbit Andi.
Putri, R., Sulastri, D., Lestari, Y. (2015). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Status Gizi Anak Balita di Wilayah Kerja Puskesmas Nanggalo Padang. www.jurnal.fk.unand.ac.id.
Riskesdas. (2018). Laporan Nasional Riskesdas. Kemenkes RI.
Sari, G., Lubis, G., Edison. (2016). Hubungan Pola Makan dengan Status Gizi Anak Usia 3-5 Tahun di Wilayah Kerja Puskesmas Nanggalo Padang 2014. www.jurnal.fk.unand.ac.id.
Saryono. (2008). Metodologi Penelitian Kesehatan Penuntun Praktis bagi Pemula. Yogjakarta: Mitra Cendikia.
Sastoasmoro, S., & Ismael, S. (2010). Dasar-Dasar Metodologi Penelitian Klinis (Edisi ke-3). Jakarta: CV Sagung Seto.
Soetjiningsih & Ranuh, G. (2014). Tumbuh Kembang Anak (Edisi ke-2). Jakarta: EGC.
Trihono, dkk. (2015). Pendek (Stunting). Di Indonesia, Masalah dan Solusinya. Jakarta: Balitbang.