Main Article Content

Abstract

Background: The problem of eating difficulties in toddlers is a common thing. Knowledge and attitudes that exist within a person are the main factors that can affect behavior. This includes the mother's method of feeding the child, regulating the atmosphere at mealtime, the variety of food provided by the mother and the type of food, the timing of feeding and the frequency of feeding the child. Mother's behavior if based on good knowledge will encourage mothers to provide optimal results in fulfilling nutrition for children. The purpose of this study was to see the relationship between the factors that affect the behavior of mothers in fulfilling nutrition for toddlers aged 3-5 years in Bahagia Village. Methods: This research used a quantitative design with observational analytics and a cross sectional approach. The population in this study were all mothers with toddlers in Bahagia Village with a total sample of 126 respondents. This study uses the Disproportionate Stratified Random Sampling technique and data analysis using the Chi-Square test. Results: The results of research conducted on 126 respondents, showed a significant relationship between mother's education, mother's knowledge, and family support with the p value of mother's education (p = 0.007), mother's knowledge (p = 0.008), and family support (p = 0.008) =0.000. Conclusion: Factors that significantly affect the mother's behavior in providing nutrition of children age 3-5 years are mother's education, mother's knowledge and family support.

Keywords

Mother Characteristics Toddler Characteristics Toddler Nutritional Status Knowledge Behavior

Article Details

How to Cite
Ningsih, R., Priana, A., Tambunan, E., Supartini, Y., & Sulastri, T. (2023). Perilaku Ibu dan Pemenuhan Gizi Pada Balita Usia 3-5 Tahun. JKEP, 8(1), 67-83. https://doi.org/10.32668/jkep.v8i1.1188

References

    Amirudin, M. (2018). Tingkat Pengetahuan Suami Tentang Breastfeeding Father (Ayah Asi) di Desa Kleco, Kecamatan Bendo, Kabupaten Magetan. Universitas Muhammadiyah Ponorogo.

    Anggraeni, P. S., Munawaroh, M., & Ciptiasrini, U. (2020). Hubungan Pengetahuan, Sikap, Sarana Prasarana Puskesmas tentang Gizi Seimbang terhadap Perilaku Pemenuhan Gizi Balita. Ilmiah Kebidanan Indonesia, 10(4), 188–195.

    Antika, C. D. (2014). Hubungan Pengetahuan Ibu tentang Gizi dengan Perilaku Ibu dalam Pemenuhan Nutrisi Anak Usia Pra Sekolah di Desa Teter Kabupaten Boyolali. Stikes Achmad Yani Yogyakarta.

    Benajir, C. (2014). Faktor-Faktor yang Berhubungan dengan Perilaku Ibu dalam Memenuhi Kebutuhan Nutrisi Anak di Yayasan Al-Fatah Serang. Universitas Islam Negeri Syarif Hidayatullah Jakarta.

    Cahyanti, L. (2020). Hubungan Dukungan Keluarga dengan Tingkat Kecemasan Pasien Pre Operasi General Anestesi di RS PKU Muhammadiyah Gamping. Poltekkes Kemenkes Yogyakarta.

    Dinas Kesehatan Kabupaten Bekasi. (2020). Profil Kesehatan Kabupaten Bekasi 2020. Dinas Kesehatan Kabupaten Bekasi. Https://Diskes.Jabarprov.Go.Id/Assets/Unduhan/16. Profil Kesehatan Kabupaten Bekasi Tahun 2020.Pdf

    Febrianita Titi Pratama Putri, D., Studi Pendidikan Dokter, P., Kedokteran Dan Ilmu Kesehatan, F., Muhammadiyah Yogyakarta, U., & Ilmu Kesehatan Masyarakat, B. (2012). Perbedaan Hubungan antara Ibu Bekerja dan Ibu Rumah Tangga terhadap Tumbuh Kembang Anak Usia 2-5 Tahun Relationship Between Working Mother and the Housewife With The Growth and Development of 2-5 Years Children. Mutiara Medika, 12(3), 143–149.

    Hupunau, R. E., Pradanie, R., & Kusumaninggrum, T. (2019). Pendekatan Teori Health Belief Model terhadap Perilaku Ibu dalam Pemenuhan Kebutuhan Nutrisi Anak Usia Toddler. In Pediomaternal Nursing Journal (Vol. 5, Issue 1). https://doi.org/10.20473/Pmnj.V5i1.12368

    Huriah, T., Lestari, Y., Sudyasih, T., Sutantri, S., & Edi Susyanto, B. (2020). Pendidikan Ibu Berbasis Masyarakat (PIBM) dalam Meningkatkan Pengetahuan dan Sikap Pemenuhan Gizi Balita Stunting. Jurnal Solma, 9(2), 400–410.https://doi.org/10.22236/Solma.V9i2.4930

    Jannah, N. F., Ulfiana, E., & Wahyuni, S. D. (2020). Hubungan Dukungan Keluarga dengan Perilaku Ibu dalam Melaksanakan Program Keluarga Sadar Gizi (Kadarzi) pada Kasus Balita dengan Kurang Gizi. Indonesian Journal Of Community Health Nursing, 5(2), 88. https://doi.org/10.20473/Ijchn.V5i2.20847

    Juliyandari, A., Suyatno, & Mawarni, A. (2018). Hubungan Karakteristik Ibu dan Perilaku dalam Pemberian MPASI Dini dengan Pertumbuhan Bayi Usia 0-5 Bulan. Jurnal Kesehatan Masyarakat, 6(4), 247–254.

    Latifah, N., Susanti, Y., & Haryanti, D. (2018). Hubungan Dukungan Keluarga dengan Status Gizi Relationship of Family Support with Nutritional Status of Abstract. Keperawatan, 10(1), 68–74.

    Mubasyiroh, L., & Aya, Z. C. (2018). Hubungan Perilaku Ibu dalam Pemenuhan Gizi pada Anak 1000 Hari Pertama Kehidupan/ Golden Period dengan Status Gizi Balita di Desa Sitanggal Kecamatan Larangan Kabupaten Brebes Tahun 2018. Jurnal Ilmu Kesehatan Bhakti Husada: Health Sciences Journal, 9(1), 18–27. https://doi.org/10.34305/Jikbh.V9i1.58

    Murti, F. C., Suryati, S., & Oktavianto, E. (2020). Hubungan Berat Badan Lahir Rendah (BBLR) Dengan Kejadian Stunting pada Balita Usia 2-5 Tahun di Desa Umbulrejo Kecamatan Ponjong Kabupaten Gunung Kidul. Jurnal Ilmiah Kesehatan Keperawatan, 16(2), 52. https://doi.org/10.26753/Jikk.V16i2.419

    Nisak, N. Z., & Titik Susilowati Skm., M. G. (2018). Hubungan Pekerjaan dan Pengetahuan Gizi Ibu dengan Status Gizi Balita Desa Duwet Kecamatan Wonosari Kabupaten Klaten. Universitas Muhammadiyah Surakarta.

    Noviyanti, L. A., Rachmawati, D. A., & Sutejo, I. R. (2020). Analisis Faktor-Faktor Yang Memengaruhi Pola Pemberian Makan Balita di Puskesmas Kencong. Journal Of Agromedicine And Medical Sciences, 6(1), 14–18.

    Nurhasanah, & Wahyuni, C. (2020). Health Education Isi Piringku Terhadap Perilaku Ibu dalam Pemenuhan Nutrisi pada Anak Pra Sekolah ( 3-5 Tahun ) Di Ra Al-Fajar Kandat Kecamatan Kandat. 118–125.

    Nurlan, F., Aminah, S., Anwar, S., & Wahidin, A. (2020). Hubungan Dukungan Keluarga terhadap Praktek Pemberian Makan Anak Usia Bawah Dua Tahun (12-23 Bulan). Al-Maiyyah: Media Transformasi Gender Dalam Paradigma Sosial Keagamaan, 13(2), 136–145. https://doi.org/10.35905/Al-Maiyyah.V13i2.724

    Putri, R. M., & Lasri. (2016). Pekerjaan, Tingkat Pendidikan dan Pengetahuan Ibu Pra Sekolah tentang Gizi Seimbang. Care, 4(3), 62–69.

    Ren, Z., Lan, H., Szeto, I. M. Y., Yang, C., Zhang, J., Li, P., Li, J., Wang, P., Zhang, Y., & Zhao, A. (2021). Feeding Difficulty among Chinese Toddlers Aged 1–3 Years and Its Association with Health and Development. Frontiers in Pediatrics, 9 (November), 1–11. https://doi.org/10.3389/Fped.2021.758176

    Sari, D. P., Helmyati, S., Sari, T. N., & Hartriyanti, Y. (2021). Hubungan Pengetahuan dan Persepsi Ibu Tentang Status Gizi Anak Dengan Perilaku Ibu dalam Pemberian Makan Anak. Journal of Nutrition College, 10(2), 140–148. https://doi.org/10.14710/Jnc.V10i2.30343

    Setiasari, R., & Pebrianti, F. (2018). Hubungan Pengetahuan Ibu tentang Gizi Seimbang dengan Perilaku Pemenuhan Gizi pada Balita Usia 3-5 Tahun di Wilayah Kerja Puskesmas Periuk Jaya Kota Tangerang. Jurnal Kesehatan, 6. https://doi.org/10.37048/Kesehatan.V6i3.12

    Setyaningsih, S. R., & Agustini, N. (2014). Pengetahuan, Sikap, dan Perilaku Ibu Dalam Pemenuhan Gizi Balita: Sebuah Survai. Jurnal Keperawatan Indonesia, 17(3), 88–94. https://doi.org/10.7454/Jki.V17i3.451

    Widowati, H., & Hanum, S. M. F. (2021). Faktor Predisposing, Enabling dan Reinforcing Penerapan Gizi Seimbang pada Balita di Masa Pandemi Di Sidoarjo. Proceeding Of The Urecol, 027, 830–838. http://repository.urecol.org/Index.Php/Proceeding/Article/View/1485