Main Article Content

Abstract

High blood pressure is a prevalent condition in the community and is a significant risk factor for heart disease. Hypertension is often called “the silent killer” because it is a highly perilous condition that can strike individuals without any detectable signs. There are various elements that can impact high blood pressure, such as dietary habits and obesity, which can be assessed by determining body mass index. To establish the correlation between dietary habits and BMI in relation to the prevalence of hypertension at the Jatiwarna Village Community Health Center. This investigation is a quantitative analysis with a cross-sectional methodology. The example utilized in this study consisted of 79 participants selected through the purposive sampling method. An examination of the connection between factors was conducted using chi square. The findings of the chi square analysis examination on the connection between diet and the occurrence of hypertension obtained p-value = 0,038 (<0,05) and an OR value = 3,117 and the correlation between body mass index and the occurrence of hypertension resulted in a p-value = 0.781 (greater than 0.05). There is a noteworthy connection between diet and the prevalence of hypertension and there is no substantial connection between body mass index and the prevalence of hypertension in adulthood.

Keywords

Incidence of Hypertension Diet Body Mass Index

Article Details

How to Cite
Manurung, S., Najiyah, I., Krisanty, P., Pangestuti, T., Wartonah, W., Yardes, N., & Sudrajat, A. (2024). The Link Between Dietary Habits and Body Mass Index in Relation to the Occurrence of Hypertension in The Jatiwarna Village Community Health Center. JKEP, 9(2), 272-281. https://doi.org/10.32668/jkep.v9i2.1798

References

    Dhianningtyas, Y., Hendrati, L. (2006). Risiko Obesitas, Kebiasaan Merokok, dan Konsumsi Garam terhadap Kejadian Hipertensi pada Usia Produktif. The Indonesian Journal o fPublic Health 2.

    Dinkes Jabar. (2021). Laporan Kinerja Instansi Pemerintah 2020. Dinkes Jabar,0-227.

    Dinkes, Kota Bekasi. (2020). Profil Kesehatan Kota Bekasi Tahun 2020. Dinas Kesehatan Kota Bekasi 5, 248-253.

    Ekarini, N. L. P., Wahyuni, J.D., Sulistyowati, D.(2020). Faktor-Faktor yang berhubungan dengan Hipertensi pada Usia Dewasa. Jkep 5, 61-73.

    Firdaus, M., Suryaningrat, W.C. (2020). Hubungan Pola Makan dan Aktivitas Fisik terhadap Tekanan Darah pada Pasien Hipertensi diKapuas Hulu. Majalah Kesehatan 7, 110-117.

    Harun, O.(2019). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Hipertensi pada Pasien Rawat Jalan. Jurnal Kesehatan Budi Luhur:Jurnal Ilmu-Ilmu Kesehatan Masyarakat, Keperawatan, dan Kebidanan 12, 164-171.

    Hendriati, L., Pragi, W. (2021). Studi Korelasi Gaya Hidup terhadap Efektivitas Obat Antihipertensi pada Pasien di Salah Satu Puskesmas di Wilayah Surabaya Selatan. Jurnal Farmasi Sains dan Terapan 8, 41–53.

    Herdiani, N. (2019). Hubungan IMT dengan Hipertensi pada Lansia diKelurahan Gayungan Surabaya. Medical Technology and Public Health Journal 3,

    Humayun, A., Shah,A.S., Sultana, R. (2009). Relation of Hypertension with Body Mass Index and Age In Male and Female Population of Peshawar, Pakistan. J Ayub Med Coll Abbottabad 21, 63-65.

    Kemenkes RI. (2022). Mengenal Penyakit Hipertensi. URL https://upk.kemkes.go.id/new/mengenal-penyakit-hipertensi

    Kemenkes RI.(2018).HasilRiset Kesehatan DasarTahun2018. Kementrian Kesehatan RI 53, 1689-1699.

    Kolibu, F., Kalesaran, A. (2019). Faktor-Faktor yang berhubungan dengan terjadinya Hipertensi pada Masyarakat Desa Tempok Selatan Kecamatan Tompaso Kabupaten Minahasa. Kesmas 7, 25-30.

    Mardianto, Darwis, Suhartatik. (2021). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Hipertensi.

    Octarini, D.L., Meikawati, W., Purwanti, I.A. (2023). Hubungan Kebiasaan Konsumsi Makanan Tinggi Natrium dan Kalium dengan Tekanan Darah pada Usia Lanjut. Prosiding Seminar Kesehatan Masyarakat 1, 10-17.

    PERHI (2019). Konsensus Penatalaksanaan Hipertensi 2019. Indonesian Society Hipertensi Indonesia,1-90.

    Riswanda, I Ketut. (2022). Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Hipertensi pada Lansia di Wilayah Kerja Puskesmas Kubu 1. Institut Teknologi dan Kesehatan Bali.

    Sari, G. M., Kurniawan, V. E., Puspita, E.P., Amalia, S.D.(2023). Hubungan Indeks Massa dengan Tekanan Darah pada Penderita Hipertensi di Poli Jantung Rumah Sakit Husada Utama Surabaya. Prima Wiyata Health VI,47-63.

    Setiawan, A. (2018). Hubungan Pola Makan dan Indeks Masa Tubuh dengan Tekanan Darah pada Pasien Hipertensi di Puskesma sKecamatan Kebon Jeruk Tahun 2018.

    Shiami, H. N. (2023). Hubungan Indeks Massa Tubuh dengan Kejadian Hipertensi pada Usia Dewasa di Klinik Pratama Ardita Cilangkap Jakarta Timur.

    Supiati. (2022.) Hubungan Pola Makan dengan Kejadian Hipertensi pada Lansia di Puskesmas Betung Kabupaten Ogan Ilir.

    Wahyuningsih dan Astuti. (2016). Hubungan Tingkat Pendidikan dan Jenis Kelamin dengan Kejadian Hipertensi di Kelurahan Jagalan di Wilayah Kerja Puskesmas Pucangsawit Surakarta. Jurnal Ilmu Keperawatan Indonesia1, 112-121.

    WHO. (2023). Hypertension. URL https://www.who.int/news-room/fact- sheets/detail/hypertension

    Yulanda, B.,H.,Y.(2021).The Association between Body Mass Index and Hypertension at the Barimba Kapuas Hilir Health Center, Kapuas Regency in 2020. Journal Kedokteran UKI XXXVII,49-53.

Most read articles by the same author(s)